Rodzaje włoskich serów

Włoska kuchnia przez wielu uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Czy można się temu dziwić? Prostota miesza się tu z aromatem tworząc dania, które idealnie rozkoszują nasze podniebienie. Co ciekawe, większość tych wspaniałych dań opiera się na pomidorach, oliwie oraz serach. I to właśnie ser nierzadko decyduje o sukcesie danego połączenia. Jakie są rodzaje włoskich serów?

Gdy myślimy o włoskim serze pierwsze, co przychodzi nam na myśl to parmezan, a na miejscu drugim – mozzarella. Choć oczywiście oba rodzaje serów są niezwykle smaczne i stosujemy je w kuchni na co dzień, Włosi mają nam do zaoferowania coś więcej. I coś równie smacznego. Poznaj rodzaje włoskich serów i zobacz, do jakich potraw warto je dodać by poczuć się niczym na wakacjach w Toskanii!

Sery długo dojrzewające

Podstawą włoskiej kuchni oprócz pomidorów i oliwy są oczywiście sery. Bardzo często stanowią one delikatny, choć bardzo wyczuwalny dodatek, który diametralnie może zmienić smak całego dania. Bez wątpienia jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych serów nie tylko we Włoszech, ale również na świecie jest parmezan. Parmigiano Reggiano wytwarzany jest według specjalnej receptury i wpisany jest na listę tradycyjnych wyrobów. To doskonały dodatek do past – wystarczy odrobina by podkreślić smak każdego makaronu czy pesto.

Tuż obok parmezanu równie wielką popularnością cieszy się pecorino. Pecorino Romano to ser z mleka owczego, dlatego też nie przypada do gustu każdemu. Jednakże to właśnie pecorino jest podstawą uwielbianej przez wszystkich Carbonary – właściwa proporcja sera oraz jajek sprawia, że nasz kremowy sos wcale nie potrzebuje śmietany!

Pozostając przy serach długo dojrzewających i twardych nie można nie wspomnieć o Grana Padano. Podobnie jak parmezan, również i ten krowi ser charakteryzuje się silnym aromatem i doskonale podkreśla smak potraw. Jest nieco tańszy od sławnego parmezanu, dlatego też to właśnie ten ser cieszy się większą popularnością. Inne produkty włoskie połączone z Grana Padano zyskają zupełnie innego wymiaru – zresztą przekonaj się sam sypiąc odrobinę startego sera do zupy pomidorowej – czyż nie przenosi cię ona teraz do Toskańskiej krainy?

Specjaliści od dań specjalnych, czyli miękkie sery do… wszystkiego

Są takie rodzaje serów, których nigdy nie mamy dość i używamy je dosłownie do wszystkiego – sałatek, kanapek, pizzy, a nawet makaronów. Bez wątpienia na miejscu pierwszym możemy postawić tu mozzarellę. Któż z nas nie rozkoszował się jej smakiem w towarzystwie pomidorów i oliwy? To bardzo delikatny ser, który jest również bardzo dietetyczny. Jej kuzynem jest buffala, czyli mozzarella z mleka bawolego. Wygląda bardzo podobnie, jednak jest nieco słodsza w smaku, a jej wnętrze dosłownie się rozpływa!

Miłośnicy serów z pewnością znają też serek riccotta. To bardzo delikatny twarożek, który idealnie komponuje się zarówno ze słonymi daniami, jak i słodkimi. Smakuje rewelacyjnie z miodem ale też i pomidorami – warto mieć go zawsze pod ręką, jeśli często pieczemy serniki! Skoro o serkach prawie deserowych mowa, wspomnijmy jeszcze o mascarpone. Ten wyjątkowy ser łączy w sobie delikatność bitej śmietany z maślanym posmakiem. Idealnie sprawdza się jako dodatek do kremowych sosów – zarówno tych na słodko, jak i na słono.

Sery pleśniowe – nie tylko francuska tradycja

Włosi posiadają ogromny wybór serów, które doskonale komponują się niemal z każdym daniem. Ale jednym z włoskich szlagierów bez wątpienia jest gorgonzola. Ten ser pleśniowy może być bardziej ostry lub łagodny – doskonale łączy się ze słodkimi dodatkami, jak orzechy czy winogrona i warto połączyć ten zestaw z aromatycznym włoskim winem.

Gorgonzola coraz częściej wybierana jest także jako element deserów – nieco zaostrza słodycz owoców, jednocześnie sprawiając że są one bardziej wytrawne.

Wymienione przez nas sery są serami najpopularniejszymi, które od lat są towarem eksportowym Włoch. W każdym włoskim regionie czekają na nas inne smaki, dlatego też trudno powiedzieć, który włoski ser jest naprawdę najlepszy. Rodzaje serów we Włoszech dzielą się na mleko z jakiego zostały wykonane – najczęściej jest to mleko krowie, owcze lub bawole, a następnie na czas dojrzewania. Im dłużej dojrzewający ser, tym jego cena będzie wyższa, ale warto ją zapłacić by poczuć wyjątkowy i niepowtarzalny smak każdego dania.

Jeśli chcesz poznać wszystkie sery włoskie sklep online, który prowadzimy jest właśnie dla ciebie – zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i pełnym serowym włoskim aromatem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *