Włoska kuchnia przez wielu uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Czy można się temu dziwić? Prostota miesza się tu z aromatem tworząc dania, które idealnie rozkoszują nasze podniebienie. Co ciekawe, większość tych wspaniałych dań opiera się na pomidorach, oliwie oraz serach. I to właśnie ser nierzadko decyduje o sukcesie danego połączenia. Jakie są rodzaje włoskich serów?
Gdy myślimy o włoskim serze pierwsze, co przychodzi nam na myśl to parmezan, a na miejscu drugim – mozzarella. Choć oczywiście oba rodzaje serów są niezwykle smaczne i stosujemy je w kuchni na co dzień, Włosi mają nam do zaoferowania coś więcej. I coś równie smacznego. Poznaj rodzaje włoskich serów i zobacz, do jakich potraw warto je dodać by poczuć się niczym na wakacjach w Toskanii!
Sery długo dojrzewające
Podstawą włoskiej kuchni oprócz pomidorów i oliwy są oczywiście sery. Bardzo często stanowią one delikatny, choć bardzo wyczuwalny dodatek, który diametralnie może zmienić smak całego dania. Bez wątpienia jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych serów nie tylko we Włoszech, ale również na świecie jest parmezan. Parmigiano Reggiano wytwarzany jest według specjalnej receptury i wpisany jest na listę tradycyjnych wyrobów. To doskonały dodatek do past – wystarczy odrobina by podkreślić smak każdego makaronu czy pesto.
Tuż obok parmezanu równie wielką popularnością cieszy się pecorino. Pecorino Romano to ser z mleka owczego, dlatego też nie przypada do gustu każdemu. Jednakże to właśnie pecorino jest podstawą uwielbianej przez wszystkich Carbonary – właściwa proporcja sera oraz jajek sprawia, że nasz kremowy sos wcale nie potrzebuje śmietany!
Pozostając przy serach długo dojrzewających i twardych nie można nie wspomnieć o Grana Padano. Podobnie jak parmezan, również i ten krowi ser charakteryzuje się silnym aromatem i doskonale podkreśla smak potraw. Jest nieco tańszy od sławnego parmezanu, dlatego też to właśnie ten ser cieszy się większą popularnością. Inne produkty włoskie połączone z Grana Padano zyskają zupełnie innego wymiaru – zresztą przekonaj się sam sypiąc odrobinę startego sera do zupy pomidorowej – czyż nie przenosi cię ona teraz do Toskańskiej krainy?
Specjaliści od dań specjalnych, czyli miękkie sery do… wszystkiego
Są takie rodzaje serów, których nigdy nie mamy dość i używamy je dosłownie do wszystkiego – sałatek, kanapek, pizzy, a nawet makaronów. Bez wątpienia na miejscu pierwszym możemy postawić tu mozzarellę. Któż z nas nie rozkoszował się jej smakiem w towarzystwie pomidorów i oliwy? To bardzo delikatny ser, który jest również bardzo dietetyczny. Jej kuzynem jest buffala, czyli mozzarella z mleka bawolego. Wygląda bardzo podobnie, jednak jest nieco słodsza w smaku, a jej wnętrze dosłownie się rozpływa!
Miłośnicy serów z pewnością znają też serek riccotta. To bardzo delikatny twarożek, który idealnie komponuje się zarówno ze słonymi daniami, jak i słodkimi. Smakuje rewelacyjnie z miodem ale też i pomidorami – warto mieć go zawsze pod ręką, jeśli często pieczemy serniki! Skoro o serkach prawie deserowych mowa, wspomnijmy jeszcze o mascarpone. Ten wyjątkowy ser łączy w sobie delikatność bitej śmietany z maślanym posmakiem. Idealnie sprawdza się jako dodatek do kremowych sosów – zarówno tych na słodko, jak i na słono.
Sery pleśniowe – nie tylko francuska tradycja
Włosi posiadają ogromny wybór serów, które doskonale komponują się niemal z każdym daniem. Ale jednym z włoskich szlagierów bez wątpienia jest gorgonzola. Ten ser pleśniowy może być bardziej ostry lub łagodny – doskonale łączy się ze słodkimi dodatkami, jak orzechy czy winogrona i warto połączyć ten zestaw z aromatycznym włoskim winem.
Gorgonzola coraz częściej wybierana jest także jako element deserów – nieco zaostrza słodycz owoców, jednocześnie sprawiając że są one bardziej wytrawne.
Wymienione przez nas sery są serami najpopularniejszymi, które od lat są towarem eksportowym Włoch. W każdym włoskim regionie czekają na nas inne smaki, dlatego też trudno powiedzieć, który włoski ser jest naprawdę najlepszy. Rodzaje serów we Włoszech dzielą się na mleko z jakiego zostały wykonane – najczęściej jest to mleko krowie, owcze lub bawole, a następnie na czas dojrzewania. Im dłużej dojrzewający ser, tym jego cena będzie wyższa, ale warto ją zapłacić by poczuć wyjątkowy i niepowtarzalny smak każdego dania.
Ser włoski – rodzaje serów, które komponują się z polską kuchnią
Różnorodne rodzaje serów włoskich możemy śmiało wykorzystywać nie tylko wtedy, gdy staramy się wykreować słoneczne potrawy, ale również i w polskiej kuchni. Wybierając konkretny rodzaj sera warto jednak zwrócić uwagę na to, co chcemy przygotować. Oryginalny parmezan może bardzo zmienić smak naszego dania, dlatego warto dozować go z rozwagą.
Różne rodzaje serów włoskich warto dodawać do deserów. Ricotta czy mascarpone świetnie sprawdzą się w roli zamienników klasycznych twarogów i zdeklasują serki homogenizowane. Wystarczy szczypta wanilii, skórki pomarańczowej i mamy idealne nadzienie do naleśników czy pierożków.
Nowoczesny smak nadamy też polskim daniom dodając do nich odrobine grana padano czy parmezanu – to ser włoski, który ze względu na intensywny smak można traktować jako przyprawę, w równym stopniu jak sól czy pieprz.
Odmień swój poranek – rodzaje włoskich serów na każdy dzień tygodnia
Aby życie miało smaczek, raz oliwka raz krąglaczek – w naszym sklepie online dostaniesz wyjątkowe włoskie sery sprzedawane w oryginalnie pakowanych krążkach. Stawiamy na smak i na jakość i staramy się przenieść do twojej kuchni włoski klimat. Peccorino z dodatkiem trufli, czy pistacji to idealna propozycja na poranne śniadanie.
Mnogość włoskich rodzajów sera sprawia, że każdego dnia śniadanie może smakować inaczej, przenosząc nas do innego regionu Włoch. Jeśli chcesz poznać wszystkie sery włoskie sklep online, który prowadzimy jest właśnie dla ciebie – zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i pełnym serowym włoskim aromatem!