Włoska mąka

Co jest niezbędne do przyrządzenia idealnego ciasta na pizzę, wyśmienitego, świeżego makaronu, własnego pieczywa czy wyjątkowych ciast i ciasteczek? Oczywiście mąka i to nie byle jaka, bo oryginalna włoska mąka. Tylko dzięki niej będziesz w stanie w pełni odtworzyć smak i konsystencję włoskich potraw. Dlaczego?
Otóż, włoska mąka znacznie różni się od tej polskiej. Zboża uprawiane we Włoszech mają zupełnie inne warunki wzrostu m.in. odmienną temperaturę i wilgotność. Efektem tego są różnice w ich jakości i właściwościach. Wśród proponowanych przez nas produktów znajdziesz najwyższej jakości włoskie mąki od cenionych producentów, takich jak Caputo czy Il Molino Chiavazza. W tak skomponowanym menu swoje miejsce znalazły m.in.:
- mąka pszenna w różnych odmianach, w tym mąka do pizzy i semolina – doskonała do makaronów
- mąka wieloziarnista
- mąka bezglutenowa, w tym kukurydziana, ryżowa czy kasztanowa


Oryginalna włoska mąka w delikatesach Boscaro
Jeśli szukasz starannie wyselekcjonowanych składników do swojej kuchni, takich jak włoska mąka – zachęcamy do zapoznania się z przygotowaną przez nas ofertą.
W delikatesach Boscaro przygotowaliśmy różne rodzaje włoskich mąk, które wykorzystasz do przeróżnych włoskich wypieków, nie tylko tych słonych, ale i słodkich. Wśród proponowanych przez nas produktów znajdziesz najwyższej jakości włoskie mąki od cenionych producentów, takich jak Caputo czy Il Molino Chiavazza.
Makaron, jak u mamy, czyli włoska mąka!
Włoska kuchnia pizzą i makaronem stoi (przynajmniej w teorii, bo nie można zapomnieć o serze, pomidorach, oliwie i wielu innych niesamowitych produktach!) – nie byłoby to możliwe, gdyby nie doskonałej jakości mąka. Włoska mąka do makaronu sprawia, że ciasto jest lekkie, elastyczne i rozpływa się w ustach, zaś włoska mąka do pizzy nadaje jej upragnionej kruchości, bez względu na miejsce pochodzenia.
Jeśli zależy ci na zachowaniu włoskiego smaku w swoim domu koniecznie odwiedź nasz sklep z włoskimi produktami. To właśnie tu znajdziesz włoską mąkę, która wyprodukowana została z ziaren dojrzewających na toskańskich polach i właśnie ten aromat oddaje do przygotowanych przez ciebie dań.
Smak włoskiej kuchni zależny jest od produktów – tu nie ma kompromisów i by wydobyć prawdziwy smak koniecznie jest zastosowanie najlepszych i oryginalnych produktów. Mąka mące nie jest równa, dlatego jeśli zależy ci by każdy kęs twojej pizzy lub makaronu przenosił cię bezpośrednio do słonecznej Italii – włoska mąka to twój sprzymierzeniec w kulinarnej podróży!
Włoska mąka do makaronu, pizzy i wielu innych
Warto zaznaczyć, że wiele z mąk dostępnych w delikatesach Boscaro to nie są po prostu zwykłe włoskie mąki pszenne – to specjalistyczne produkty stworzone z myślą o wypiekach na wysokim, wręcz restauracyjnym poziomie. Znajdziesz tu zarówno klasyczne mąki Tipo 00, jak i unikalne mieszanki, które zostały opracowane pod kątem konkretnego stylu pizzy – neapolitańskiej, rzymskiej, typu „in teglia” (na blasze), a nawet do pizzy klasy street food. Zrobisz z nich nie tylko prawdziwą pizzę – włoska mąka do makaronu pozwoli Ci przyrządzić domowe spaghetti, tagliatelle, penne, fusilli, pappardelle, lasagne i wiele innych od podstaw!
Najlepsza włoska mąka – tylko oryginalne produkty
Mąka Caputo Pizzeria to klasyka gatunku – dedykowana pizzy neapolitańskiej, charakteryzuje się wysoką elastycznością ciasta, odpowiednią fermentacją i pięknie przypieczonym rantem. Dla tych, którzy preferują pizzę o bardziej puszystym i lekkim wnętrzu – idealnym wyborem będzie Caputo Nuvola, czyli mąka stworzona do tzw. „pizzy chmurki” (nuvola to po włosku „chmura”). Jeśli zależy Ci na mocniejszym cieście z większą wytrzymałością, szczególnie przy dłuższym wyrastaniu – sięgnij po Caputo Cuoco, często wybieraną przez profesjonalistów do pieców opalanych drewnem.
W ofercie znajdziesz również Il Molino Chiavazza Farina Tipo 00 – włoską mąkę do makaronu, pizzy i wielu innych dań. Świetnie sprawdzi się do pizzy pieczonej w piekarniku domowym, jak i do focacci, calzone czy ciabatt. Każda z tych mąk ma inne właściwości – różnią się między innymi zawartością białka (czyli poziomem glutenu), siłą wypiekową (tzw. parametr W), a także chłonnością wody i długością fermentacji, jaką są w stanie wytrzymać bez utraty jakości.